Publicitātes foto.

Lai spriestu par to, kā efektīvi veidot zinātnes komunikāciju par dabas un klimata tēmām ar plašāku sabiedrību, LU Ekopadomes pārstāves Gunta Kalvāne un Kitija Balcare piedalījās Latvijas Radio raidījumā “Zināmais Nezināmajā”.

“Pasaulē sāk runāt par klimata nogurumu – jautājumi, kas skar klimata pārmaiņas un vides aizsardzību kļūst aizvien smagāki, zinātnieku novērojumi un modeļi – aizvien skarbāki, bet sabiedrībā mijas bailes par nākotni un vēlme atslēgt prātu par notiekošo. Vai dabai ir veiksmīgas sabiedriskās attiecības un kā šajos laikos runāt par tādiem sarežģītiem konceptiem kā emisijas, bioloģiskā daudzveidība un ilgtspēja? Zinātnieki un nevalstiskās organizācijas mudina cilvēkus saudzīgāk un apdomīgāk izmantot dabas resursus, lai saglabātu bioloģisko daudzveidību un mazinātu tempus, kādos uzkarst mūsu planēta. Taču šīs ziņas neuztveram vienādi– aizvien ir zināms skepticisms par klimata pārmaiņām, aizvien ir atšķirīga izpratne par to, kas ir un kas nav saudzējams. Vai pie vainas ir ziņotājs, ziņojuma sarežģītā valoda vai ziņas saņēmēja nevēlēšanās uzklausīt?” tā izskanēja raidījuma tematiskais pieteikums un jautājumi, uz kuriem sarunas gaitā tika meklētas atbildes.

Sarunā, kuru vadīja Latvijas Radio žurnāliste Paula Gulbinska, piedalījās Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes vadošā pētniece  Dr. geogr. Gunta Kalvāne, Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa un Latvijas Universitātes Literatūras, fokloras un mākslas institūta zinātniskā asistente un vides un zinātnes komunikācijas speciāliste Kitija Balcare.

Dalīties