Latvijas Universitātē (LU) uz divu ēku jumtiem – LU Dabas mājā un Raiņa bulvārī 19 – ir uzstādīti gaisa kvalitātes sensori, kuru rādījumiem ikviens var sekot tiešsaistē.

Sensoru uzstādīšana ir daļa no Rīgas plānošanas reģiona projekta “Urban ReLeaf”, kura mērķis ir izveidot iedzīvotāju virzītas datu ekosistēmas, lai sekmētu pielāgošanos klimata pārmaiņām,  zaļās infrastruktūras attīstību, pilsētvides dizaina plānošanu sešās pilsētās – Atēnās, Kaškais, Dundī, Manheimā, Rīgā un Utrehtas pilsētā sadarbībā ar izveidotām brīvprātīgo kopienām, kā arī mazākumtautību un marginalizētām grupām.

"Pilsētvide kopumā un pilsētu iedzīvotāji ir viena no visvairāk klimata pārmaiņu sekām pakļautajām riska zonām un grupām. Karstumviļņu biežums, to intensitāte pilsētvidēs arvien pieaug, arī Rīgā, pastarpināti ietekmējot arī gaisa kvalitāti. Gan gaisa kvalitātātes jautājumi, gan klimata riski pilsētvidēs ir Latvijas Universitātes pētnieku un LU Ekopadomes uzmanības lokā. Priecājamies pievienoties Rīgas plānošanas reģiona projekta "Urban ReLeaf" iniciatīvai – gaisa kvalitātes monitoringa programmai. Sensoru reāllaika dati pieejami ne tikai Rīgas teritorijai, bet arī visai pasaulei, iesaistot sabiedriskos zinātniekus,” norāda LU Ekopadomes vadošā eksperte Dr. geogr. Gunta Kalvāne.

Neraugoties uz to, ka Rīgā ir tikai divas oficiālās monitoringa stacijas, kas mēra PM2.5, pilsētai ir nepieciešami papildu dati. No 2024. gada maija līdz 2026. gada aprīlim Rīgā papildus ir izvietoti 20 gaisa kvalitātes sensori, lai mērītu gaisā suspendēto ultrasmalko cieto daļiņu PM2.5 piesārņojumu.

Par LU Ekopadomi

LU Ekopadome ir LU Studentu padomes, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas kopīga iniciatīva, kuras mērķis ir sekmēt Latvijas Universitātes ilgtspējīgu attīstību, veicinot praktisku ikdienas rīcību LU saimē, tostarp atbildīgu resursu patēriņu, aprites ekonomikas principus, pārvietošanās paradumu maiņu un citus. LU Ekopadomes darbība vērsta uz LU saimes izglītošanu, veicinot ilgtspējībā sakņotu dzīvesveidu, uz iesaisti starptautiskā Ekoskolu programmā un citās sertificēšanas sistēmās, kur pamatā ir ilgtspējas principi, kā arī uz sadarbību ar vides organizācijām.

   

Dalīties

Saistītais saturs

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka
03.05.2022.

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka