LU Ekopadomes vadītājs Renārs Kairis stāsta par līdzšinējo Latvijas Universitātes pieredzi ilgtspējas sekmēšanā. Publicitātes foto.

Latvijas Universitātes (LU) Ekopadomes pārstāvji Renārs Kairis un Gunta Kalvāne augusta beigās piedalījās 35. Pasaules ģeogrāfijas kongresā, iepazīstinot starptautisko auditoriju ar Latvijas Universitātes pieredzi ilgtspējas jomā.

Šogad 35. Pasaules ģeogrāfijas kongress (35th International Geographical Congress 2024) no 24. augusta līdz 30. augustam notika Īrijā, Dublinā, Dublinas pilsētas universitātes studentu pilsētiņā, kas sevi pozicionē kā pirmā labākā jaunākā universitāte Īrijā, jo dibināta tikai 50 gadus atpakaļ. Kongresā darbs notika vairāk kā 30 paralēlajās sesijās, iezīmējot aktualitātes ģeogrāfijā. LU Ekopadomes pārstāvji Renārs Kairis un Gunta Kalvāne kongresā piedalījās ar stenda referātu “Virzība uz ilgtspējīgu universitāti: Latvijas Universitātes piemērs”, ko gatavoja kopā ar kolēģi Aneti Zulmani.

“Pasaules ģeogrāfijas kongress līdzīgi kā olimpiskās spēles notiek vienu reizi četros gados, pulcējot ģeogrāfus no visas pasaules,” uzsver Gunta Kalvāne. “Man ir lepnums pārstāvēt Latvijas Universitāti un LU Ekopadomi, prezentējot mutisko ziņojumu par klimata ekstrēmiem Baltijā – kā pēdējo trīsdesmit gadu laikā mainījies netipiski/neraksturīgi karsto un auksto dienu skaits un ilgums, kā arī nokrišņu režīms. Priecājos, ka mūsu stenda referāts par ceļu uz ilgstpēju universitātē izpelnījās lielu interesi.”

Dr. geogr. Gunta Kalvāne, pārstāvot LU Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāti, kongresā piedalījās ar prezentāciju “Gaisa temperatūras un nokrišņu režīma ilgtermiņa izmaiņas Baltijā”, ko gatavoja kopā ar Andi Kalvānu un Agritu Briedi.

“Kongresā vairākkārt tika uzsvērts lēnās zinātnes jeb “slow science” koncepts, kritiskās ģeogrāfijas loma; tika diskutēts par iekļaujošo un emocionālo ģeogrāfiju, piemēram, kā pielāgot telpu senioriem vai dažādām minoritātēm; klimata emocijām un kā ģeogrāfija spēj atbildēt uz lielajiem, globālajiem izaicinājumiem, un kāda ir ģeogrāfijas loma pasaulē un ikdienā,” kongresa tēmu loku raksturo Kalvāne. Par gūto pieredzi un dzirdētajām atziņām Gunta Kalvāne stāstīs 11. septembrī plkst. 16.00 tiešsaistes sarunā, uz kuru ir aicināti visi interesenti neatkarīgi no pārstāvētās zinātņu jomas.

Plašāk par Pasaules ģeogrāfijas kongresu Dublinā ŠEIT. Nākamais Pasaules ģeogrāfijas kongress notiks 2028. gadā Austrālijā, Melnburnā.

Par LU Ekopadomi

LU Ekopadome ir LU Studentu padomes, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas kopīga iniciatīva, kuras mērķis ir sekmēt Latvijas Universitātes ilgtspējīgu attīstību, veicinot praktisku ikdienas rīcību LU saimē, tostarp atbildīgu resursu patēriņu, aprites ekonomikas principus, pārvietošanās paradumu maiņu un citus. LU Ekopadomes darbība vērsta uz LU saimes izglītošanu, veicinot ilgtspējībā sakņotu dzīvesveidu, uz iesaisti starptautiskā Ekoskolu programmā un citās sertificēšanas sistēmās, kur pamatā ir ilgtspējas principi, kā arī uz sadarbību ar vides organizācijām.

Dalīties