Ekoskolu programmas žūrijas vizīte LU Akadēmiskajā centrā. Foto: Vides izglītības fonda arhīvs.

Lai izvērtētu Latvijas Universitātes (LU) 2023./2024. akadēmiskā gada sniegumu, 2024. gada 3. septembrī Latvijas Universitātē viesojās un ar LU Ekopadomes pārstāvjiem tikās Vides izglītības fonda īstenotās Ekoskolu programmas žūrijas pārstāvji.

Katru gadu, piedaloties Ekoskolu programmā, Latvijas Universitāte veic vides novērtējumu. Augstskolas vides ietekmju novērtējuma mērķis ir palīdzēt turpmāk Ekopadomei izvēlēties atbilstošu prioritāro tēmu un izstrādāt augstskolas vides situācijai piemērotu rīcības plānu, kas palīdzētu mazināt iestādes radīto ietekmi uz vidi.  

“Esam patiesi priecīgi uzņemt Ekoskolu programmas žūriju klātienē, lai iepazītos ar Latvijas Universitātes sasniegumiem ilgtspējas jomā. Lepojamies, ka žūrija atzinīgi vērtē mūsu pieeju ilgtspēju skatīt integrēti, novērtējot LU Ekopadomes īstenotās iniciatīvas un LU Akadēmiskā centra piedāvāto infrastruktūru. Šāda veida novērtējumi un ekspertu vizītes ir būtiskas, lai apzinātu vēl citas nepieciešamās darbības ilgtspējas jomā un dalītos ar jau esošajām labajām praksēm,” uzsver LU Ekopadomes vadītājs Renārs Kairis.

Programmas žūrija apmeklēja LU Akadēmisko centru. Ekopadomes pārstāvji prezentēja sasniegumus vides izglītības un infrastruktūras jomās. Žūrija tika iepazīstināta ar ieviesto atkritumu šķirošanas sistēmu, LU Akadēmiskā centra ēkām un to viedajiem risinājumiem. Ekskursijas laikā tika parādīti atsevišķi LU Ekopadomes ieviestie risinājumi, tostarp tekstila šķirošanas konteiners, kā arī jaunā velosipēdu remonta stacija, kā arī tika izklāstīti plāni topošajam LU Kopienas dārzam. 

Jau 11. septembrī norisināsies ikgadējā Ekoskolu apbalvošanas ceremonija, uz kuru ir aicināti arī Latvijas Universitātes pārstāvji.

Ekoskolu programmu pasaulē koordinē organizācija Foundation for Environmental Education (FEE International), kas ir 1987. gadā Leidenē, Nīderlandē dibināta bezpeļņas nevalstiskā organizācija. Šobrīd Ekoskolas ir lielākā izglītības programma pasaulē, kas tiek īstenota 73 valstīs, iesaistot 48 700 skolas. Tā ir ANO Vides programmas sadarbības partnere vides izglītībā un ietvars vides aizsardzības un izglītības aktivitāšu sekmīgai iekļaušanai mācību iestāžu ikdienā. Vides izglītības fonds īsteno FEE International programmas Latvijā kopš 1998. gada un secīgi 2002. gadā tika uzsākta Ekoskolu programma. Šobrīd Latvijā darbojas vairāk kā 195 izglītības iestādes – no pirmsskolām līdz augstskolām. 

Dalīties

Saistītais saturs

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka
03.05.2022.

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka