Foto: LU Ekopadomes arhīvs.

Atzinīgi novērtējot Latvijas Universitātes (LU) sniegumu vides izglītības, aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jomā, 11. septembrī Latvijas Universitāte pirmo reizi saņēma starptautisko Zaļo karogu 2024./2025. akadēmiskajam gadam.

“Zaļais karogs ir apliecinājums tam, ka Latvijas Universitāte veicina ilgtspējīgu attīstību caur vides izglītību. Šī atzinība ir ne tikai simboliska, bet arī praktiska liecība tam, ka esam uz pareizā ceļa, veidojot ilgtspējīgu un videi draudzīgu nākotni. Liels paldies Latvijas Universitātes saimei un Ekopadomei par mērķtiecīgo darbu ilgtspējas virzienā. Tāpat izsakām īpašu pateicību arī Vides zglītības fondam,” teic LU attīstības prorektors Enno Ence.

Piedaloties Ekoskolu programmā, Latvijas Universitāte katru gadu veic vides novērtējumu. Augstskolas vides ietekmju novērtējuma mērķis ir palīdzēt turpmāk Ekopadomei izvēlēties atbilstošu prioritāro tēmu un izstrādāt augstskolas vides situācijai piemērotu rīcības plānu, kas palīdzētu mazināt iestādes radīto ietekmi uz vidi. 

“LU Ekopadomes izveide 2021. gadā bija skaidrs signāls apņēmībai konsekventi un sistemātiski strādāt ilgtspējīgas attīstības jomā, apliecinot ne tikai apņēmību, bet arī izpratni par mūsu kā augstskolas ietekmi gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Universitātes ilgtspējas principi un vērtības, kas balstās uz līderību, līdzdalību un atvērtību, ir ļāvuši mums veidot ilgtspējīgu ceļu, nodrošinot ciešu un mērķtiecīgu sadarbību gan iekšienē Latvijas Universitātes saimē, gan ar mūsu ārējiem partneriem,”uzsver LU Ekopadomes vadītājs Renārs Kairis. “Šis apbalvojums nenoliedzami ir būtiska atzinība par paveikto, taču vēl jo vairāk tas ir spēcīgs motivators turpināt nepārtrauktu attīstību ceļā uz izcilību.”

Katru gadu Ekoskolu nacionālā žūrija rūpīgi analizē mācību iestāžu paveikto mācību gada laikā, ņemot vērā Ekoskolu programmas kritērijus un septiņu soļu metodoloģiju. Mācību iestāžu veikumu izvērtē pārstāvji no plaši pārstāvētas žūrijas: Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija, Baltijas Vides forums, Zaļā brīvība, Latvijas Dabas fonds, Vides izglītotaju asociācija, Valsts Izglītības Satura centrs, SIA ''ZAAO'' Dabas un tehnoloģiju parks URDA, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija un Vides Izglītības fonds (FEE).

“Pasaulē plīvo vairāk nekā 19 000 Zaļie karogi, kas apliecina izglītības iestāžu sasniegumus vides izglītībā, vides aizsardzībā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā ne tikai izglītības iestādēs, bet arī vietējās kopienās. Prieks, ka Latvijā 90 izglītības iestādes ir veikušas šo svarīgo darbu, veicinot gan iestāžu, gan sabiedrības izpratni par vidi, attīstot atbildīgu attieksmi, vērtības un interesi, kas mudina rīkoties vides labā. Svarīgi, ka šajā procesā iesaistās ne tikai skolas, bet arī plašāka sabiedrība, tādējādi veicinot kopējo vides apziņu,'' stāsta Vides izglītības fonda programmas Ekoskolu vadītājs Daniels Trukšāns

Ekoskolu programmu pasaulē koordinē organizācija “Foundation for Environmental Education” (FEE International), kas ir 1987. gadā Leidenē, Nīderlandē dibināta bezpeļņas nevalstiskā organizācija. Šobrīd Ekoskolas ir lielākā izglītības programma pasaulē, kas tiek īstenota 73 valstīs, iesaistot 48 700 skolas. Tā ir ANO Vides programmas sadarbības partnere vides izglītībā un ietvars vides aizsardzības un izglītības aktivitāšu sekmīgai iekļaušanai mācību iestāžu ikdienā. Vides izglītības fonds īsteno “FEE International”programmas Latvijā kopš 1998. gada, un secīgi 2002. gadā tika uzsākta Ekoskolu programma. Šobrīd Latvijā darbojas vairāk kā 195 izglītības iestādes – no pirmsskolām līdz augstskolām.

Dalīties