LU Kopienas dārza talka 21. septembrī. Foto: Samanta Adlere.

Ieskandinot Latvijas Universitātes (LU) 105. jubilejas nedēļu, 21. septembrī ANO Pasaules talkas laikā norisinājās pirmā LU Kopienas dārza talka, kurā pulcējās un savu roku dārza tapšanai pielika domubiedri.

 

LU Kopienas dārza pirmajā talkā pulcējās LU saimes pārstāvji, tostarp studenti, vispārējais personāls, mācībspēki, draugi un ģimenes, kopīgi rokot un stādot. Kopīgi ar topošā dārza ieceres atbalstītājiem talkas laikā tika iekārtotas četras krūmāju dobes.

“Esam gandarīti vērot to, kā Kopienas dārza iecere iegūst taustāmas aprises un ceram, ka talkas kļūs par ierastu kopābūšanas veidu. LU Ekopadomes vārdā vēlos teikt paldies topošā dārza ieceres atbalstītājiem gan iekšpus Latvijas Universitātes, gan ārpus tās,” teic LU Ekopadomes vadītājs Renārs Kairis.

Uzņēmums “Ekozeme”, kas ražo ekoloģiski tīru, cilvēkiem, mājdzīvniekiem un apkārtējai videi draudzīgus produktus – organiskus mēslošanas līdzekļus un augsnes maisījumus – un kura devīze ir “dzīvo zaļi”, LU Kopienas dārza ierīkošanai dāvināja 6600 litrus bagātinātas dārza zemes, kas tika izmantota esošās augsnes uzlabošanai, lai tajā būtu iespējams veidot dārza apstādījumus. 

Kokaudzētava “Bulduri”, kas ir viena no vadošajām stādaudzētavām un tirgotavām Latvijā un kas darbojas ar devīzi “Uzdāvini sev dārzu!”, piedāvājot skuju kokaugu, lapu koku un krūmu, vīteņaugu, ziemciešu, rožu un viengadīgo puķu stādus, LU Kopienas dārzam dāvināja 60 dažādu šķirņu grimoņu stādus, bet stādaudzētava “Dimzas”, kas ir arī Stādu audzētāju biedrības biedrs, dāvināja vēl 25 grimoņu stādus – Cornus alba ‘Sibirica’ –, kas izaudzēti Latvijā.

Pateicoties LU Absolventu kluba finansiālajam atbalstam, LU Kopienas dārza praktisko darbu veikšanai un teritorijas atspraušanai ir iegādāti nepieciešamie instrumenti.

Ar mērķi atvērt akadēmiskā centra teritoriju ilgtspējīgai videi, dabai un cilvēkiem, LU Kopienas dārzs iecerēts kā atpūtas vieta visiem – gan tiem, kuri vēlas nodarboties ar dārzkopību un iekopt savu zaļumu dobi, gan tiem, kuri labprāt dārzā atpūstos vai mācītos, kā arī viesiem. Dārzs atradīsies zaļajā zonā pie LU Zinātņu mājas.

Iecerēts, ka LU Kopienas dārzs uzsāks darbību 2025. gada pavasarī.

LU Kopienas dārza projekts ir LU Ekopadomes iniciatīva. Jautājumu gadījumā, aicinām vērsties, rakstot uz e-pastu: ekopadome@lu.lv!

Dalīties

Saistītais saturs

Aicina uz noslēdzošo LU Kopienas dārza ideju darbnīcu 7. februārī tiešsaistē
21.01.2024.

Aicina uz noslēdzošo LU Kopienas dārza ideju darbnīcu 7. februārī tiešsaistē

LU darbinieki un studenti darbnīcā būvē savas vīzijas par topošo LU Kopienas dārzu
11.01.2024.

LU darbinieki un studenti darbnīcā būvē savas vīzijas par topošo LU Kopienas dārzu

LU saimi aicina paust viedokli par LU Kopienas dārza attīstību
20.12.2023.

LU saimi aicina paust viedokli par LU Kopienas dārza attīstību